مختصر تاریخچه ثبت اسناد و املاک در ایران
به نام خدا
مختصر تاریخچه ثبت اسناد و املاک در ایران
دوستان سوالی پرسیدن در خصوص پیشینه ثبت اسناد و املاک ، بنده خواستم توضیحی در این مورد عرض کنم باید بدونیم که حقوق ثبت از ابتکارات جدید نیست و اساتید تاریخچه این علم را به ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد نیز نسبت دادهاند و تاریخ ثبت اسناد و تعهدات به تاریخ ابداع خط و رواج آن در جوامع بشری برمیگردد . آنچه که مسلم است مبنای این علم با ثبت اطلاعات املاک برای وصول مالیات و حقوق دیوانی پایه ریزی شده بوده که با سیر تکاملی به حقوق ثبت منجر گردیده است .
و اهداف آن نیز منتزع و مشخص گردیده کما اینکه داریوش جهت گرفتن مالیات از جمهوری های یونان در آسیای صغیر دستور داد اراضی مزروعی را ممیزی و با قید مساحت و اضلاع در دفاتر ثبت کنند . در دوران حکومت مغول در هر شهری قضاوتخانه تشکیل شده بود که امانات مردم را قبول و در دفاتر مخصوص ثبت میکردند. همچنین در عهد پادشاهان صفوی برای رسیدگی به امور مردم مرجعی به نام صدر دیوانخانه وجود داشت که یک نفر قاضی شرع به حل و فصل دعاوی و مرافعات مردم میپرداخت و کار معاملات و تنظیم اسناد عقدنامهها و طلاقنامهها نیز رسیدگی و اسناد معاملات را مهر و امضا میکردند و در دفتر مخصوص ثبت میکردند در سده های اخیر نیز به خصوص در شهرهای بزرگ و شهرهای کوچک و حتی در بسیاری از روستاها ، افراد مذهبی و روحانیون مرجع انجام معاملات عموم مردم بودهاند و دفتری به نام دفتر شرعیات داشتند و خلاصهای از معاملات را که نزد آنها انجام شده بود ، در دفتر مزبور ثبت مینمودند و اشخاصی هم که معاملات را انجام میدادند و همچنین شهود در قسمت مربوط به خود آن دفاتر را مهر مینمودند .
شاید خواندن این مطالب برای شما مفید باشد:
1 - ماده ۲۵ قانون ثبت اسناد و املاک
2 - مختصر تاریخچه ثبت اسناد و املاک در ایران
4 - مجید صحرایی | بهترین وکیل املاک کرج
5 - وکیل آقا در کرج
9 - وبلاگ
اما با تصویب قوانین و مقررات ثبت در اوایل قرن سیزدهم هجری شمسی روند ثبت املاک به نوعی ساماندهی و قانونمند گردید . در سال ۱۳۰۲ قانون ثبت تصویب شد که ماده ۱ این قانون وظایف اداره ثبت را بدین شرح بیان نموده است داره کل ثبت اسناد و املاک برای دو مقصود تشکیل میشود اول ثبت ملک تا اینکه مالکین و حقوق حقوق گردد نسبت به آنها تعیین و محفوظ گردد دوم ثبت اسناد برای اینکه اسناد رسماً دارای اعتبار شوند .
متعاقبا با تصویب قانون ثبت اسناد و املاک در سال ۱۳۱۰ وضعیت سبز در کشور ما شکل منسجم تری به خود گرفت . که در حال حاضر نیز همین قانون با الحاقات و اصلاحات بسیار در سنوات بعد در حال اجرا می باشد.
به طور کلی هدف از تدوین حقوق ثبت را به اجمال میتوان بدین نحو تعریف نمود : تثبیت مالکیت مشروع اشخاص ، تنظیم روابط اقتصادی ، حقوقی ، اجتماعی و اعتبار بخشیدن به معاملات و تعهدات و قراردادها و اقرارها به منظور پیشگیری از اختلافات
# ثبت اسناد # مختصر تاریخچه ثبت اسناد و املاک در ایران # وکیل مجید صحرائی
# مجید صحرایی # وکیل در کرج # وکیل ثبت اسناد # وکیل ملکی در کرج